Onze passie

Onze passie

 

 

Het verhaal van Pieter van Meel Wild & Gevogelte begint bij een man die veertig jaar geleden zijn passie volgde. Pieter van Meel speelde als kind tussen de kippenfokkerijen en een kippenslachterij omdat daar in de jaren ’60 de lagere school van zijn dorp stond. Hij groeide op in de polder ten noorden van Amsterdam dat toen bekend stond om de talrijke poeliersbedrijven die er waren gevestigd. Pieter van Meel kwam spelenderwijs alles te weten van kippen houden, fokken, vangen, slachten en panklaar maken. Hetzelfde gold voor de jacht op polderhaas en wilde eend. Ook als beginnend jager was hij een snelle leerling.

Vakmanschap

Pieter werd gegrepen door het ambacht en vakmanschap van de stoere mannen in zijn omgeving. Hij ging mee op jacht in de polder, hielp mee met slachten, ving kippen voor een zakcentje en bij de kippenslachter leerde hij snel en goed kippen te plukken. Wild en gevogelte werd Pieter van Meel zijn passie!

Zijn passie najagen

Zijn ouders hadden een ander toekomstbeeld voor hun zoon dan dat Pieter voor ogen had. Dat hun zoon poelier wilde worden, was niet wat zij wensten en dus volgde Pieter de Detail Handelsschool. Een opleiding aan de politieschool was de volgende stap. De roep van poelier was zo groot dat hij het uniform aan de kapstok hing en zijn oorspronkelijke plan ging uitvoeren. Pieter van Meel ging zich bekwamen in het ambacht en realiseerde op twintigjarige leeftijd zijn droom. Hij opende een eigen poelierswinkel in de Bijlmermeer.

Nieuwe markten

Het was in de tijd van de eerste tweeverdieners. Zij hadden een luxe smaak en vroegen om kwartel en parelhoen. Pieter ging op zoek naar gevogelte en breidde zijn assortiment uit. De goede kwaliteit en smaak van het wild en gevogelte en het aantrekkelijk assortiment van Pieter van Meel waren ook opgevallen bij de horecakoks. Behalve aan consumenten verkocht hij ook aan slagers, hotels en restaurants. De zaken gingen uitstekend totdat de Bijlmer veranderde en er mensen met een krappe beurs kwamen wonen. In de Bijlmer viel nog maar weinig te verdienen voor poelier Pieter van Meel.

In 1984 opende vakspecialist Pieter van Meel een nieuwe onderneming in het huidige Food Center Amsterdam. Pieter van Meel sloot zijn winkel in de Bijlmer en werd een zeer gewaardeerde topgrossier voor de horeca.

Groot wild

Pieter van Meel zijn passie ging verder dan het klein wild, pluimvee en gevogelte. Hij ging op zoek naar groot wild zoals zwijnen en dam- en edelherten. Hij vond bij Staatsbosbeheer en bij de beheerder van het paleispark, Kroondomein Het Loo, wat hij wilde. Afspraken werden gemaakt, de verwerkingsafdeling werd vergroot en de koelcelcapaciteit uitgebreid.

Topsegment

Zo kon Pieter van Meel inspelen op de ontwikkelingen in de horeca. Topkoks kregen interesse in de kwaliteit die Van Meel leverde en ontwikkelden exquise wildgerechten. Dit is nog steeds zo en de waardering van het topsegment uit zich in de lovende kritieken in de vakbladen en de vermeldingen in kookboeken en -rubrieken.

De laatste jaren heeft wild aan populariteit gewonnen. De grote terreinbeheerders geven hun jachtopzieners zelfs de opdracht om het wild exclusief voor Pieter van Meel Wild & Gevogelte te reserveren.

Het wild op de Veluwe wordt niet opgejaagd. Een dier zonder stress geeft mals vlees met een pure smaak. De jagers verzamelen het afgeschoten wild en bewaren het aan een hangbaan in een koelcel. Een gediplomeerde jager keurt het wild en certificeert het goedgekeurde dier met een loodje. Wekelijks haalt het bedrijf Pieter van Meel het wild op met een eigen, speciaal voor wildtransport ingerichte vrachtwagen. In de goed geconditioneerde productiehallen wordt het wild verwerkt. Reeën en herten worden nog een week in de huid afgehangen voordat ze worden gevild. Een zwijn wordt direct gevild. Al deze specifieke handelingen maken dat het wild van Pieter van Meel behoort tot het topsegment.

De nieuwe generatie

Oprichter Pieter van Meel is in 2012 op 57 jarige leeftijd overleden. Zijn drie zoons Thomas, Wijnand en Maurits, hebben het stokje van hem overgenomen en hopen in 2024 het 40 jarig bestaan van het bedrijf te vieren.

Algemeen directeur Thomas van Meel: ‘Wij zijn niet alleen de nieuwe generatie maar wij zijn ook nieuwe markten aan het ontdekken. Pieter van Meel levert bijvoorbeeld ook succesvolle wild en gevogelte concepten voor de retailmarkt en de maaltijdbox leveranciers.’

Passie voor het vak

Het verhaal van Pieter van Meel is een continue story. De passie voor het vak is onmiskenbaar doorgegeven aan de tweede generatie van Pieter van Meel Wild & Gevogelte!