Onze trots

Onze trots

 

 

Belangrijk om te weten is dat in Nederland geen wild voor de jacht wordt uitgezet. Het Nederlandse wild heeft hierdoor een uitstekende kwaliteit. In heel het land zijn gediplomeerde jagers actief bezig om de natuur verantwoord te beheren en het wild in stand te houden.

Oprichter Pieter van Meel was een wildliefhebber en wilde alleen maar het beste vlees op zijn bord. Uiteraard wilde hij voor zijn klanten hetzelfde, niets anders dan het beste! Hij heeft dan ook 30 jaar geleden een begin gemaakt met het opbouwen van een landelijk jagersnetwerk voor de jacht op konijnen en hazen. In de loop van de jaren heeft hij ook een internationaal leveranciersnetwerk opgezet voor zowel groot als klein wild en voor gevogelte.

Herkomst van het wild

Het grofwild van Pieter van Meel Wild & Gevogelte komt onder andere van de Kroondomeinen van Paleis het Loo. Een andere leverancier van groot wild is Staatsbosbeheer, dat een groot deel van de Veluwe bezit. De jachtopbrengst van herten, zwijnen, reeën en mouflons wordt in het jachtseizoen meerdere keren per week op de Veluwe opgehaald en naar ons bedrijf in Amsterdam gebracht. Wilt u eens wat anders op het wildmenu? Serveer mouflonvlees en verras uw gast met een heerlijk stukje vlees dat lijkt op lamsvlees met een wildsmaak.

Pieter van Meel Wild & Gevogelte koopt bij een tekort aan Nederlands wild, bij voorkeur wild uit Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Frankrijk en Engeland omdat deze landen hetzelfde soort wild hebben, zelfs met nog meer vlees op de botten. De jachtcondities zijn ook min of meer gelijk aan die in Nederland. Ooit een gems geproefd? Gemzen importeren wij uit Oostenrijk. Het is heerlijk goulashvlees en het heeft een geitachtige zoete wildsmaak.

Het klein vederwild, zoals wilde eenden, duiven, fazanten en patrijzen, komen voornamelijk uit Nederland en Zuid-Engeland. Grijze patrijzen komen uit Oostenrijk waar ze in het wild voorkomen. Hebben uw gasten iets te vieren? Een jonge grijze patrijs is een ware delicatesse.

Tam gevogelte en tamme konijnen komen rechtstreeks van de door ons geselecteerde Franse slachterijen. Hiermee passeren wij de tussenhandel zodat wij controle hebben over de prijs, versheid en kwaliteit van het product.

De Bresse kip met zijn witte veren, vuurrode kam en blauwe poten wordt sinds 1600 in Frankrijk gefokt. De speciale diervriendelijke fokmethode geeft het vlees een fijne smaak die nergens mee valt te vergelijken. De Bresse kip is exclusief doordat het een gecertificeerd Frans streekproduct is, ambachtelijk wordt geslacht en met de hand wordt geplukt.

Ambachtelijke verwerkt

Een echte wildliefhebber gaat voor een écht stuk vlees. Gekweekt wild ligt dan ook niet in de schappen van Pieter van Meel Wild & Gevogelte.

Elk soort dier heeft zo zijn eigen specifieke slachtmethodes om het lekkerste vlees te krijgen.
Reeën en herten hangen 5 tot 7 dagen in de huid te rijpen in een speciale cel met een gereguleerde luchtvochtigheid. Tijdens dit rijpingsproces, ook wel afhangen genoemd, activeren de dierlijke reservekoolhydraten de enzymen, die op hun beurt ervoor zorgen dat de grote eiwitmoleculen zich splitsen. Zo wordt het spierweefsel zacht en het vlees mals. Pas na rijping wordt het wild gevild en opgedeeld. Een achterbout van een edelhert bijvoorbeeld, wordt in negen verschillende delen uitgesneden. Dit zijn negen verschillende soorten hertenbiefstukken. De koks hebben het voor het uitkiezen!

Wilde zwijnen worden niet in de huid afgehangen en niet langer dan een week bewaard.

Trots op ons vak, trots op onze producten

Pieter van Meel Wild & Gevogelte heeft een groot deel van de keten zelf in de hand. De topleveranciers worden jaarlijks door onze inkopers bezocht. De dieren worden in vel en veren ingekocht om de versheid van de producten te kunnen garanderen. In de geconditioneerde en goed geoutilleerde productiehallen worden de dieren geplukt, gevild en verwerkt tot heerlijke vleesproducten die worden geleverd aan slagerijen, hotels en restaurants in Amsterdam en in de wijde omgeving. Met trots levert Pieter van Meel Wild & Gevogelte ook aan enkele topkoks verderop in het land.

Wij wensen u veel succes met uw culinaire recepten rondom onze versproducten.
Versheid, kwaliteit en maatwerk is wat wij u bieden!